28.1.06

LI DIUEN CASA VIDAL PERÒ VA SER LA CASA D'EN GUARDIOLA (Dte.Sant Andreu)

A la cantonada del carrer Pons i Gallarza amb Gran de Sant Andreu trobem la Casa Vidal o Casa d'en Guardiola, un dels edificis modernistes que hi ha Sant Andreu.L’edifici es molt conegut a Sant Andreu perquè als seus baixos alllotja el Bar Versalles fundat el 1928. La resta d’inquilins de la finca són llogaters entre els que es troben un dissenyador gràfic i un odontòleg i una acadèmia d'idiomes. Però, la història d'aquesta casa amaga algunes coses més.

La casa va ser construïda entre 1906 i 1910 per encàrrec de l’empresari fariner Francesc Guardiola Juvany. Aquest associat amb el seu oncle José Parera Guardiola havia instal.lat el 1877, una farinera a la carretera de Ribes coneguda com la Farinera de Fort Pius. L’empresa, anomenada Parera y Guardiola, va crèixer de forma espectacular amb l’adopció el 1882 del sistema austro-hongarès, un sistema que millorava la qualitat i el rendiment de la mòlta de gra.

Francesc Guardiola estava casat en segones núpcies amb la mestra d’escola, Pilar Elias Colom amb qui va tenir tres fills, Francesc, Pilar i Josep Maria. Cap el 1903 decideix canviar d’habitatge, vivia al carrer Gran, d’acord amb la seva posició económica.Així comprà uns terrenys a la Rambla de Santa Eulàlia (l'actual Passeig de Fabra i Puig) on va bastir una casa, l’actualment coneguda com Can Guardiola, segons projecte del mestre d’ obres: Josep Codina.

El 1902 Guardiola rep en herència de la seva mare uns terrenys situats a la carrer Gran amb Pons i Gallarza on decidirà construir una nova casa on poder allotjar-se amb els seus fills i fins i tot, proporcionar-los un habitatge. Per bastir la casa va haver de comprar altres terrenys on hi havia unes cases que van haver de ser enderrocades en el moment de fer la casa.

El 1906 s’ inicià la construcció de la casa segons el projecte signat per Miquel Pascual Tintorer ( 1849-1916), arquitecte municipal . Però, sens dubte, el redactor del projecte fou Francesc Berenguer Mestres ( 1866-1914). Aquest no tenia títol d’arquitecte i per tant no podia signar projectes. L’amistat amb Pascual, el que havia conegut com ajudant a l’ Ajuntament de Gràcia abans de l’ annexió, li feia posible resoldre aquest problema burocràtic.

Berenguer habia entrat a treballar el 1887 al taller d’ Antoni Gaudi va esdevenir ben aviat el seu principal col.laborador juntament amb Rubió i Bellver i Jujol, tant és iaxí que al morir Gaudi declarà que havia perdut la seva mà dreta . Berenguer col.laborà amb Gaudí en diverses dependències de la Colonia Güell, les bodegues Güell del municipi de Garraf i el que avui és Museu Gaudí al Parc Güell .

A Barcelona, realitzà forces obres vinculades a Gràcia, fruit de l’estreta relació que mantenia amb Pascual Tintorer. Allà projectà les Cases Cama (1905-1908), la Casa Rovira (1910), Casa Girona, totes al carrer Gran de Gràcia ; la Casa Rubirat al carrer Or (1909) i també el Mercat de la Llibertat, l’ Ajuntament de Gràcia, el Centre Moral de Gràcia i el Santuari de Sant Josep de la Muntanya, entre d’altres

El seu estil queda reflectit a les façanes i als acabaments dels edificis i elements de construcció es caracteritza per una profussió d’esgrafiats, de cerámica enrajolada, de trencadís, de ferro forjat , de vidre i d’estucat essent un compendi de materials modernistes que podem observar a la Casa Vidal.
Finalment, la casa de'n Guardiola a la mort d’ell, el 1913, va passar en herència a la seva dona que la va traspassar als seus fills al morir el 1930. La tercera generació. La familia Font –Guardiola va vendre l’ immoble a la firma MQF, SA per 115 milions el 1997.